Uw pensioenen

Dankzij uw pensioenverzekering, betaalt u vandaag minder belastingen en spaart u reeds voor uw pensioen van morgen. De bescherming van uw pensioeninkomsten is namelijk van cruciaal belang om een comfortabele
levensstandaard te garanderen na uw professionele carrière. Maak dus vroeg genoeg uw financiële planning!

KENT U HET BEDRAG VAN UW WETTELIJK PENSIOEN?

Uw pensioen hangt af van vier pijlers:

  • wettelijk pensioen,
  • groepsverzekering,
  • individueel pensioensparen,
  • inkomsten uit roerende en onroerende goederen (bv. spaargeld, woning, …).

Wist u dat acht op de tien Belgen het gemiddeld wettelijk pensioen onvoldoende vinden, zeker dat voor zelfstandigen? In cijfers betekent dit voor een loontrekkende gemiddeld € 1100 per maand en voor een zelfstandige gemiddeld slechts € 670 per maand.

Aangezien het wettelijk pensioen voor de meerderheid van de Belgen niet volstaat, is het te begrijpen dat negen op tien al maatregelen genomen hebben om hun pensioeninkomsten te verzekeren. Hoeveel uw wettelijk pensioen precies bedraagt, kunt u berekenen opwww.kenuwpensioen.be.

Hoe vroeger u begint te sparen, hoe meer voordelen u geniet: fiscale voordelen tijdens het sparen en een hoger pensioen later. Individueel pensioensparen compenseert het tekort van het wettelijk pensioen. U heeft keuze uit twee fiscale stelsels: pensioensparen en pensioenverzekering. De maximum aftrekbare premie voor het pensioensparen bedraagt € 830 en voor de pensioenverzekering € 1990 voor het inkomstenjaar 2008. De belastingbetaler krijgt 30 tot 40 procent van de geïnvesteerde premie terug. Hoe vroeger u spaart voor uw pensioen, hoe meer fiscale voordelen u geniet en hoe hoger uw pensioen later!

Een heleboel mensen maken zich zorgen over hun financiële situatie na hun pensioen. Veel zorgen verdwijnen echter wanneer u goed geïnformeerd wordt over uw situatie en uw mogelijkheden. Raadpleeg een Brocom-makelaar!

  1. SCHATTING WETTELIJK PENSIOEN: Uw makelaar kan u helpen bij de schatting van uw pensioen en neemt onzekerheid over de toekomst weg.
  2. GEPERSONALISEERDE OPLOSSING: Met behulp van simulatietools stelt hij een oplossing op maat voor met een maximaal fiscaal voordeel.
  3. LOONTREKKENDEN EN ZELFSTANDIGEN: Hij helpt u uw pensioen te verbeteren, of u nu loontrekkende of zelfstandige bent. Hij stelt u verschillende oplossingen voor die u garanderen veilig te sparen voor later.